Syning

Å få se avdøde kan være godt på mange måter. Syning kan avtales når det passer deg best, enten det er på dagtid, kveldstid, søndager eller helligdager.

Avskjed og minner

Å få se avdøde kan være godt på mange måter. Det er en del av avskjeden, av sorgen og minnene du skal leve videre med. Ved dødsfall på institusjoner er det ofte anledning til å se avdøde på rommet kort tid etter dødsfallet. Neste anledning er etter at avdøde er stelt og lagt i kisten. Vi har eget syningsrom hvor du og de nærmeste kan se avdøde i rolige, trygge og private omgivelser, gjerne med musikk, farger, blomsterdekorasjoner og andre elementer som gir et personlig preg. Det kan også være gjenstander som legges i kisten, for eksempel tegninger, dikt, blomster, foto og andre minner.

Avdøde vil være kledd i hvit skjorte, silkekjole eller silkedress med mindre du som etterlatte har andre ønsker. Det eneste hensynet vi er lovpålagt å ta, er at klær og gjenstander som legges i kisten skal være nedbrytbare.

Ta gjerne med barna på syningen, dersom avdøde er en som stod dem nær. Barn er ofte veldig konkrete og trenger noe synlig og fysisk å forholde seg til. Under syningen kan barn få anledning til å legge ved en hilsen i kisten, en tegning, et brev, en blomst eller noe annet, og de kan få svar på mange spørsmål de måtte ha.

Vi har tilbud om samtaletime med barn og foreldre hvor barna får vite mer om det som  skal skje i forbindelse med syningen av avdøde, seremonien i kirken eller kapellet og ved graven.

Om ønskelig kan du også ha prest, imam eller andre egnede personer til stede for en båreandakt, bønn, diktlesning eller lignende.

Har du fått tatt tilstrekkelig avskjed, for eksempel ved å følge avdøde gjennom et langt sykeleie, er det ikke sikkert du ønsker syning. Da sørger vi for at avdøde stelles og legges i kisten, og transporteres til seremonistedet i tråd med dine ønsker.

Syning kan avtales når det passer deg best, enten det er på dagtid, kveldstid, søndager eller helligdager.